[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Wieczór, który przyszedł sam
palmermrelskifaustogДата: Четверг, 03.09.2026, 23:58 | Сообщение # 1
Рядовой
Статус: Offline
Nie jestem hazardzistą. To znaczy, nie takim, który co wieczór sprawdza kursy albo śledzi transmisje z turniejów pokerowych. Jestem zwykłym facetem po trzydziestce, z pracą na etacie, ratą mieszkania i kotem, który uważa, że moja klawiatura to jego poduszka. Ale od jakiegoś czasu, gdy wracam z roboty, zamiast włączać serial po raz piąty, potrafię zasiąść przed komputerem i po prostu pograć w automacie online. I wiecie co? Paradoksalnie, to mnie uspokaja.

A zaczęło się wszystko przez jeden kiepski tydzień. Pamiętam, że padało non stop, w pracy sypało się jedno za drugim, a w piątek wieczorem poczułem, że zaraz eksploduję. Potrzebowałem odcięcia. Żona pojechała do rodziców, kumpel napisał, że leci do Chorwacji, a ja zostałem sam z myślami. Wtedy przypomniałem sobie o koncie w kasynie, które założyłem kiedyś dla beki, gdy znajomy rzucił hasło o darmowych spinach. Konto wisiało odłogiem ze dwieście złotych depozytu sprzed roku. Stwierdziłem, że nie mam nic do stracenia. Może to zabrzmi głupio, ale w tamtym momencie chciałem po prostu przestać myśleć. I udało się.

Włączyłem ruletkę na żywo. Nie dlatego, że ją znam, wręcz przeciwnie. Liczby zawsze były dla mnie czarną magią. Ale tam, w tym wirtualnym studiu, zobaczyłem chłopaka w średnim wieku, który kręcił kołem i żartował z graczami. Wyglądało to tak lekko, że mimowolnie się uśmiechnąłem. Postawiłem dziesięć złotych na czerwone. Przegrałem. Postawiłem kolejne dziesięć na czarne. Przegrałem. I wtedy zamiast wściekłości poczułem coś dziwnego. Ulgę.

Los właśnie powiedział mi ""nie"" dwa razy z rzędu, a świat się nie zawalił. To było jak zatrzaśnięcie drzwi od hałaśliwego biura. Zostałem tylko ja i to bezsensowne, piękne w swojej przypadkowości koło. Zrobiłem sobie herbatę i postanowiłem zostać do pierwszej wygranej, nawet gdyby miała wynieść złotówkę. Potrzebowałem tej nocy po prostu poczekać na swój moment. I doczekałem się. Trzecim zakładem trafiłem numer 17. Prosto w dziesiątkę, jakby ktoś narysował strzałkę na ekranie. Wypłata nie była wielka, coś około dwustu złotych, ale ja podskoczyłem na krześle jak dziecko, które pierwszy raz zjechało z wysokiej zjeżdżalni.

Od tamtej pory traktuję to inaczej. Nie gram, żeby się wzbogacić, tylko żeby pobyć sam ze sobą, bez narzuconego rytmu dnia. To taka moja prywatna gra w ""co by było, gdyby"". Czasem wygrywam, częściej przegrywam, ale nie czuję już tego dreszczu, który paraliżuje. Czasem, gdy długo nie trafiam niczego, przypomina mi się pewna zasada, o której przeczytałem kiedyś na forum. Ktoś nazwał to ""wawada"". Brzmi jak nazwa jakiegoś salsowego tańca, prawda? A chodziło o coś znacznie prostszego — o umiejętność odejścia od stołu w momencie, gdy emocje biorą górę nad rozsądkiem. Ta wawada to nie jest magiczna formuła, tylko zwykła obserwacja siebie. Kiedy czuję, że zaczynam gonić przegrane, zamykam laptopa i idę przewietrzyć mieszkanie albo zrobić kanapkę. To działa lepiej niż jakikolwiek limit.

Kiedyś myślałem, że cała ta gra polega na liczeniu szczęścia. A to nieprawda. Chodzi o to, że nie masz wpływu na wynik, ale masz wpływ na swoją reakcję. Mogę się zdenerwować, że znowu nic nie wygrałem, ale po co? Przecież to ja sam wybrałem, żeby w ten czwartkowy wieczór posiedzieć przy tym wirtualnym stole. Zamiast narzekać, że los jest niesprawiedliwy, mogę się po prostu zaśmiać, wzruszyć ramionami i powiedzieć: ""No dobra, następnym razem"". Ta umiejętność przenosi się na całe życie. Kiedy szef rzuca mi kolejny projekt na już, a winda znowu nie działa, tylko wzruszam ramionami i idę po schodach. Znasz to uczucie, gdy coś nie idzie po twojej myśli, a ty zamiast się wściekać, myślisz: ""Trudno, obstawiam następny ruch"".

Najciekawszy jest jednak aspekt towarzyski. Przy ruletce na żywo zawsze są inni gracze. Czasem ktoś napisze na czacie jakąś głupotę, ktoś inny odpowiedzi. Nie znam ich imion, nie wiem, skąd są, ale dzielimy te same pięć minut napięcia. Pamiętam, jak pewnej soboty przy jednym stole facet z Poznania opowiadał o tym, jak uczy syna grać w szachy, a dziewczyna z Trójmiasta zdradziła, że gra, bo pracuje na nocne zmiany i nie może spać. Nikt nie pytał o wygrane. Po prostu ludzie. I nagle uświadomiłem sobie, że ta cała wirtualna przestrzeń jest trochę jak balkon w bloku z wielkiej płyty. Wychodzisz, ktoś obok robi to samo, rzucisz ""dobry wieczór"" i nawet jeśli nic więcej z tego nie wynika, to czujesz, że nie jesteś sam.

• Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: