[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Krótkie spięcie
palmermrelskifaustogДата: Суббота, 05.09.2026, 17:27 | Сообщение # 1
Рядовой
Статус: Offline
Mam taką żelazną zasadę: po dwudziestej drugiej nie odbieram telefonów od nikogo z pracy. Dwadzieścia trzy lata w technologii, najpierw w korpo, potem własna firma, nauczyły mnie jednego — jak nie postawisz granicy, to cię zjedzą. Ale tamtej nocy złamałem własną zasadę. W sumie dobrze, bo inaczej nie miałbym ci czego opowiadać.

Siedziałem w kuchni z kubkiem zimnej już herbaty i wpatrywałem się w ekran laptopa. Kolejny projekt, kolejny deadline, kolejny wieczór, który wyglądał jak klon poprzedniego. Czułem, że mózg mi się gotuje, ale nie mogłem przestać. Nagle — telefon. Dzwonił Marek, mój wspólnik z dawnych lat, z którym nie gadałem dobre trzy miesiące.

— Stary, słuchaj, musisz mi pomóc. Zapomniałem hasła do firmowego konta, a jutro o ósmej mam prezentację dla klienta z Wrocławia.

No pięknie. Ktoś musi ratować świat. Zaczęliśmy szukać w starych notatkach, mailach, na backupach. Dwadzieścia minut, czterdzieści, godzina. W końcu Marek, który zawsze był dość chaotyczny, krzyknął przez słuchawkę, że znalazł w zeszycie jakieś hasło z dopiskiem „główny skarbiec”. Wpisałem. Nic. Wtedy on, już zrezygnowany, mówi:

— A próbowałeś jakoś dziwnie, przez starego maila z 2009 roku? Dziadek do orzechów, może tam coś jest.

Wszedłem na skrzynkę, której nie otwierałem od czasów studiów. Pełno spamu, śmieszne łańcuszki od znajomych, oferty hurtowego zakupu chińskich światełek LED. Przewijałem, przewijałem, i nagle natrafiłem na wiadomość od Marka z poprzedniego roku, której nigdy nie przeczytałem. W tytule: „Kupon na start, jak będziesz chciał”. A w treści kilka linków. Wzruszyłem ramionami, bo wtedy nie byłem zainteresowany hazardem, nawet tym legalnym online. Zresztą, kto by miał czas? Praca, dom, praca, dom.

Ale tamta noc była inna. Może zmęczenie, może złość na bank, który odmówił mi kredytu na rozwój firmy, może zwykła ciekawość, gdzieś tam w środku. Zapytałem Marka, czy on z tego korzysta. A on na to, że od czasu do czasu, wieczorem, jak dzieci zasną, lubi sobie zagrać, bo to go odstresowuje po całym dniu negocjacji i awarii. I rzucił mimochodem: „Jak chcesz, zawsze możesz wejść na vavada pl, tam często są jakieś promki i nie musisz od razu wpłacać milionów, żeby sprawdzić jak to działa”.

I tak o drugiej w nocy, zamiast spać, założyłem konto. Zdawało mi się, że to będzie czysta abstrakcja, coś w rodzaju wirtualnego kółka fortuny. Ale przecież technologia to moja bajka. Jak ktoś całe życie spędził na iteracjach kodu i analizie zachowań użytkowników, to strona hazardowa designem nie robi na nim większego wrażenia. Ot, kolejny frontend. Wpłaciłem minimalną kwotę, taką na zasadzie karnetu do siłowni, żeby poczuć dreszczyk (która to już moja dziesiąta siłownia, której nie odwiedziłem, swoją drogą). I gralem. Automaty. Zwykłe, pixelowe owoce, jakieś tam egipskie motywy, barowe gry, które zna każdy, kto podróżuje służbowo.

I wiecie co? To nie było tak, że nagle poleciały fajerwerki i ziemia stanęła w ogniu. Zagrałem może dwadzieścia minut, przegrałem tę minimalną stawkę i poszedłem spać. Rano obudziłem się z poczuciem, że zmarnowałem czas na głupoty. Klasyka. Ale gdzieś w podświadomości zostało mi coś na kształt dziwnego spokoju. Jakby ktoś w końcu wyłączył na chwilę procesy w mojej głowie.

Tydzień później, w sobotę rano, kiedy moja córka oglądała bajki, a żona poszła na zakupy, usiadłem z kawą i otworzyłem laptopa. Nawet nie pamiętam, jak to się stało, że zamiast skrzynki mailowej otworzyłem zakładkę, którą dodałem poprzednim razem. Spojrzałem na saldo: 50 złotych. Czyli tyle ile kosztuje obiad w dobrej knajpie. No to gramy. Postanowiłem sobie, że zagram raz i wyjdę, bo to przecież nie o to chodzi, żeby spędzać na tym całe dnie.

I tu nastąpiła dziwna rzecz. Zamiast, jak zwykle u mnie, walczyć z systemem i próbować wykombinować idealny algorytm wygranej (cholera, znam się na systemach komputerowych, każdy generator liczb losowych ma jakieś wzorce, pomyślałem w duchu), po prostu odpuściłem. Wybrałem grę, którą kojarzyłem z dzieciństwa, z automatu stojącego w barze mlecznym. Klasyka. Wcisnąłem przycisk. Zaczęło się kręcić. Normalnie, jak u frajera, patrzyłem na ekran z otwartymi ustami, jakby To był jakiś wielki spektakl. A to przecież tylko kod odpowiedzialny za animacje. Tylko że tamtego ranka to ja przestałem być technologiem, inżynierem, programistą. Byłem po prostu gościem, który w końcu nie musi o niczym myśleć.

• Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: